OZS Sekcija

AVTOSERVISERJEV

UVEDBA ELEKTRONSKEGA CESTNINJENJA ZA VSA VOZILA NAD 3,5 TONE

Slovenija bo s 1. aprilom 2018 uvedla elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku za vsa vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone. Kljub temu, da bo nov način cestninjenja uveden sicer šele 1. 4. 2018, je priporočljivo, da si naprave DarsGo uredite še letos, kajti le tako se boste izogniti gneči, ki jo pričakujejo že takoj po novem letu - zlasti, ker to velja tudi za tujce. Od uvedbe dalje ne bo več možno sprotno plačevanje cestnine na cestninskih postajah, prav tako bo ukinjeno plačevanje cestnine z DARS-karticami in ABC-tablicami.

Namesto tega bo moralo biti vsako vozilo z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, ki bo uporabljalo slovenske avtoceste in hitre ceste, registrirano za uporabo sistema DarsGo in opremljeno z napravo DarsGo, ki omogoča obračun cestnine.

Strošek izdaje naprave DarsGo, vključno z davkom na dodano vrednost, znaša 10,00 eura.

Registracijo in pridobitev naprave DarsGo je možno urediti na DarsGo servisih od 6. novembra 2017 dalje na matičnih DarsGo servisih v Ljubljani, na počivališčih Lopata, Maribor in Grabonoš ter mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje, od 15. novembra 2017 dalje pa tudi na mejnem prehodu Fernetiči. Od začetka leta 2018 naprej bodo DarsGo servisi obratovali tudi na bencinskih črpalkah na avtocestnih počivališčih. Takrat pa bo možno vse potrebno za pridobitev naprave DarsGo urediti tudi na zasebnem delu spletnega portala www.darsgo.si.

Ker bo potrebno za uporabo DarsGo sistema z napravami DarsGo opremiti veliko število vozil, vam predlagamo in priporočamo, da pravočasno uredite vse potrebno in se tako izognete pričakovanim čakalnim vrstam za registracijo ob začetku delovanja sistema.

Pa še to: kaj se šteje za vozila največje dovoljene mase (NDM) nad 3,5 t?

Ključna je največja dovoljena masa (NDM) vlečnega vozila – če je ta pod 3,5 t (kar pri kombijih običajno je), potem se zanj zahteva vinjeta (2B), ne glede na to ali vozi z ali brez prikolice. Če je NDM vlečnega vozila višja od 3,5 t, se cestnina plačuje po prevoženi razdalji (enako kot v trenutnem sistemu), na napravi DarsGo bo zapisano število osi vlečnega vozila, če pa bo tako vozilo imelo prikolico, bo moral voznik pred vožnjo na napravi DarsGo nastaviti ustrezno število osi.

V obstoječem cestninskem sistemu se bo cestnina plačevala do vključno 31. marca 2018 do konca dneva – do polnoči. Naprave DarsGo lahko namestite v vozilo že pred tem datumom. Predlagamo vam, da jih namestite takoj po njihovi pridobitvi, saj si finančne transakcije do 1. aprila 2018 s pomočjo teh naprav ne bodo nastajale. Za vse dodatne informacije vam je na voljo klicni center na telefonski številki +386 1 518 8 350 in na e-naslovu: info@darsgo.si ter na spletni strani www.darsgo.si.