OZS Sekcija

AVTOSERVISERJEV

AVTOSERVISNE DEJAVNOSTI ODPRTE na celotnem področju Slovenije

V  Ur.l. RS št. 30/21 so objavljena pravila glede ravnanja, ki veljajo od 6.-12. marca 2021. Glede dejavnosti avtoservisiranja ni sprememb - lahko so odprte tudi za potrošnike, ne glede na regijo. Zaposlenim na avtoservisih se ni potrebno testirati.

V Obalno-kraški regiji ne smejo biti odprte trgovine, večje od 400 m2. To velja torej tudi za trgovine z rezervnimi in nadomestnimi deli in tudi avtosalone. Če so trgovine ali avtosaloni manjši od 400 m2, so lahko odprti, vendar pa morajo biti zaposleni, ki prihajajo v stik s potrošniki enkrat tedensko testirani.

V ostalih regijah so trgovine in avtosaloni lahko odprti ne glede na velikost oz. površino, zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev pa morajo biti enkrat tedensko testirani na virus SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi (test HAGT) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (test PCR), pri čemer lahko ponujanje in prodajanje blaga in storitev opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa.

Osebam testiranja ni treba opraviti, če imajo enega od naslednjih dokazil, potrdil ali rezultatov:

  1. negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAGT, ki ni starejši od 48 ur,
  2. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
  3. potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAGT, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
  4. potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Potrdila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah EU oz. državah članicah schengenskega območja ali pri organizacijah oz. pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH.